Korisnički servis: Registrujte se
1024z260_4_Sajt_baner_1024x260_2.png

20. 02. 2018.

Intervju za portal Posao.ba

Povodom aktuelnog izbora za Najpoželjnijeg poslodavca u BiH, Indira Semanić, HR Business Partner Nelta u BiH, u intervjuu za portal Posao.ba predstavila je našu kompaniju. 
 
Glasanje je otvoreno do 23. marta a svi zainteresovani svoj glas mogu dati popunjavanjem ankete.
Za Najpoželjnijeg poslodavca 2018. godine nominirano je čak 380 kompanija. 
 
Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih u industriji u kojoj poslujete?
 
Indira: Distribucija i logistika u BiH su izuzetno razvijene i samim tim, konkurencija u ovim oblastima poslovanja je velika. U takvom okruženju, potrebno je diferencirati se u odnosu na ostale. Pored mnogih pogodnosti i povoljnih uslova rada, vjerujemo da brend poslodavca i briga o zaposlenima igraju veliku ulogu u procesu privlačenja i zadržavanja zaposlenika željenih profila i svih onih kojima je bitno da su njihove lične vrijednosti i vrijednosti kompanije kompatibilne. Jer tek kada je to slučaj, uposlenici doživljavaju uspjeh kompanije kao lični. 
 
Pored toga, mišljenja smo da je briga o drugima presudna u održavanju nivoa zadovoljstva i motivacije zaposlenika. Zato Nelt uvijek ide u pravcu unapređenja ovih aspekata, kroz različite aktivnosti i kroz njegovanje kompanijskih vrijednosti.
 
 
Da li do kraja 2018. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom kvartalu 2018. godine zapošljavali nove kadrove i u kojem broju?
 
Indira: Kompanija Nelt iz godine u godinu pokazuje tendenciju rasta te i ove godine imamo u planu proširenje svog tima u skladu sa potrebama. Iako imamo određene planove, zapošljavanju pristupamo pažljivo i u skladu sa zahtjevima poslovanja, te ne bismo voljeli da se ograničimo isticanjem brojeva.
 
 
Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika? 
 
Indira: Prilikom zapošljavanja često imamo situaciju da ne možemo lako donijeti odluku između nekoliko kandidata, jer se radi o jako dobrim profilima koji posjeduju vještine i znanja iz oblasti koje su u našem  fokusu. Ipak, bez obzira na spremnost kandidata, uvijek dodatno ulažemo u edukaciju zaposlenih. Kao kompanija imamo razvijene mentorske i On-boarding procese, te uvođenju kolega u organizaciju pristupamo ozbiljno, detaljno i predano. 
 
Na edukaciji radimo konstantno, bez obzira na to koliko dugo je neko zaposlenik naše kompanije. Svaka godina i faza kroz koju zaposlenik prolazi zahtjeva nadogradnju određenog znanja, a mi to budno pratimo. Smatramo da se kod naših najboljih uposlenika na pravi način ujedinilo znanje sa kojima su došli u našu kompaniju sa edukacijom koju smo im mi pružili za vrijeme rada. Dokaz koliko pažnje posvećujemo edukaciji zaposlenih je, između ostalog, i činjenica da imamo svoju Sales Akademiju kroz koju prolaze svi uposlenici iz sektora prodaje. 
 
 
Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?
 
Indira: Mišljenja sam da je naša kompanija na ovim prostorima jedna od vodećih, ne samo po poslovnim rezultatima, već i kada je riječ o brizi o ljudima. Svi naši uposlenici uživaju jednaka prava, nailaze na podršku tokom procesa pristupanja kompaniji ali i kasnije, u svakodnevnom radu. Težimo da u kompaniji njegujemo domaćinski pristup, u kom je kompanija uvijek na raspolaganju svojim zaposlenima, brine o njihovom profesionalnom razvoju, i kada je to potrebno, podrška je i u privatnom životu. 
 
 
 
Preuzeto sa www.posao.ba